Creative Series Volledige Verhaal

Creative Series Infusion Malts

Er zijn de laatste jaren maar weinig innovaties uit de moutsector opgedoken, en nog minder met een focus op uitbreiding van het repertoire van creatieve en niche-mouten. Hoe kunnen creatieve brouwers en distilleerders nieuwe grenzen verleggen bij het ontwikkelen van recepten? Het begint met innovaties in de grondstoffen. Met infusiemouten hebben we mout als grondstof naar een nieuw niveau getild.
Door bij het moutproces seizoensgebonden en exotische combinaties van grondstoffen te combineren met specerijen, kruiden, botanische stoffen, fruit en meer, worden aromatische en smaakvolle verbindingen inherent geïnfuseerd in de zetmeelrijke endospermmatrix van de mout tijdens de modificatie van het endosperm.
Het resultaat? Een ongeëvenaarde complexiteit waarmee zowel brouwers als distilleerders hun recepten kunnen vullen om een geheel nieuwe generatie unieke en geïnspireerde dranken te creëren.

Infusion Malt – 1 + 1 = 3

U bent misschien nieuwsgierig naar de waarde van het opnemen van het goede van deze grondstoffen in het moutproces in plaats van rechtstreeks in het brouwproces. Heeft infusiemout in dit opzicht enige waarde?
Het antwoord is eenvoudig: ja!
Onderzoek uitgevoerd door het laboratorium van de Faculteit Ingenieurstechnologie van de KU Leuven heeft onomstotelijk de aanwezigheid aangetoond van aroma-verbindingen afkomstig van de exogene ingrediënten in het endosperm van gemoute gerst met behulp van Headspace solid-phase microextractie (HS-SPME) gekoppeld aan gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS). Deze geur- en smaakstoffen zijn robuust en blijven, zelfs na verwijdering van het kaf, aanwezig in het endosperm van de gemoute gerst. Het bewijs dat deze verbindingen veel verder gaan dan een oppervlakkige schilbedekking. Ze komen voor op celniveau.
En nog meer…
…Wij geloven dat dit slechts het topje van de ijsberg is. We zijn nog maar net begonnen te begrijpen welke gevolgen dit proces kan hebben voor de complexe en unieke biotransformaties die voortvloeien uit dit nieuwe moutproces.
Vanuit zintuiglijk oogpunt is het fascinerend dat we bij de integratie van infusiemout in een recept unieke smaakcomponenten zien ontstaan tijdens het moutproces; een resultaat dat volgens ons groter is dan de som van de delen. Smaken en aroma’s die volledig nieuw zijn aan die van de infusie-ingrediënten, gekoppeld aan een wereldse diepte van complexiteit die voortkomt uit die ingrediënten.
Met ons assortiment Infusion-mout willen we brouwers en distilleerders nog meer spannende mogelijkheden bieden om complexe, gelaagde diepte in hun recepten te creëren.